Hoppa till sidans innehåll

Frölunda Taekwon-Do


Frölunda Taekwon- Do började som en del av Göteborgs TKD klubb hösten 1987, under ledning av Cindy Armstrong. Håkan Hansson var med från början och tog efter ett tag över det operativa ansvaret för klubben och ledde de flesta träningspassen. Den första träningslokalen var Kannebäcksskolans idrottshall vid Opaltorget och snart utökades antalet grupper vartefter klubben växte.

Peter Johansson var en viktig pionjär och klubbledare under hela 90- talet och hjälpte till att utveckla klubben, inklusive flytt till allt större idrottshallar och träningslokaler.

Ett stort steg var när klubben flyttade in i fritidsfågeln ”Fågeln”, vid Frölunda Torg och kunde utöka antalet träningspass ytterligare. Där lades grunden för klubbens stora framgångar i tävlingsverksamhet via ytterligare ett antal tidiga svartbälten: Robert Andersson, Fredrik Börjesson, Mattias Gustavsson, Jonas Svensson, Erik Ros, Anders Haglind, Mattias Widbom och Markus Wittebo.

1999 graderades Håkan Hansson till 4 dan vilket innebar att han kunde gradera elever till och med 1 dan.

Då General Choi avled bildades en politisk spricka inom ITF i Sverige och världen. Majoriteten av klubbarna i Sverige stod enade, men som en av flera förändringar så slutade samarbetet mellan C. Armstrong och Frölunda TKD. Systerklubbarna Partille TKD och Kärra TKD utvecklades i takt med Frölunda och många av våra tränande och ledare har bidragit till verksamheten i flera av våra klubbar.

Nästa lokal var på Hantverksvägen i Sisjön där vi fick vår första egna lokal, köpte vår första träningsmatta och breddade vår verksamhet till att också omfatta barn. Helen Danielsson, Pernilla Johansson och Emma Axelsson var några av de första barninstruktörerna och snart kom stora framgångar också på barntävlingar. Klubben växte till över 100 medlemmar.

2002 flyttade klubben till August Barks gata och delade omklädningsrum med Gbg Beachvolleybollklubb. Vi satsade stort på att utveckla ledare vilket gjorde att vi kunde hålla fler pass och ta emot fler medlemmar. Vi kunde i dessa lokaler hålla två pass parallellt och klubben växte på några år till över 200 medlemmar. Ett stort antal 90-talister lade sin grund till framgångar som både ledare och tävlande under dessa år.

2004 graderades Mikael Birgerson till 4 dan och kunde hjälpa till med graderingar. Han grundade också Mölndals TKD klubb.

2007 graderades Markus Wittebo till 4 dan, vilket gjorde att vi kunde examinera elever i större antal och med klart kortare graderingstider än tidigare. AleTKD klubb valde att bli en av våra systerföreningar.

2011 flyttade vi till Radiotorget. Vi började hålla pass för även yngre barn (4-7 år) enligt TKD Tigers konceptet och fortsatte växa. Många duktiga ledare gjorde det möjligt att passera 300- gränsen för antal medlemmar under 2013 och framgångarna inom tävlingar fortsätter.

Sedan 2012 har klubben regelbundet tillsammans med systerklubbarna ordnat egna resor till World och Euro Cup med som mest närmare 100 deltagare. Resorna har gått till bla Storbritannien, Jamaica, Budapest och Polen. Många imponerande prestationer har gett stora framgångar i tävlingen och fina minnen för livet.

2015 graderade sig Håkan Hansson till 7 Dan och blev därmed klubbens första och förbundets andra Master någonsin.

2017 gjordes den senaste flytten, tillbaka till August Barks gata. Vi finns nu i helt nyrenoverade lokaler med 750m2 träningsyta fördelat på tre träningshallar, omklädningsrum, lobby. Det erbjuds även möjlighet att äta och att koppla upp sig via bredband. Numera är klubben Sveriges största ITF Taekwon-Do klubb.

Antalet svartbälten graderade inom klubben har passerat 60st och antalet ledare är idag ca 35st. Våra ledare är kvalitetssäkrade genom tex regelbundna utbildningar inom HLR/Första hjälpen, ledarskap, tävlingsdomare/coach mm. De kontrolleras också regelbundet gentemot polisregistret. Flera gånger per år anordnas flera trivselarrangemang och uppvisningar för medlemmar och anhöriga.

Samarbetet med övriga klubbar i Sverige och vårt förbund är starkt. Klubben har, med sina många medlemmar och stora engagemang, varit en viktig del i utvecklingen av vårt rikstäckande förbund.

Frölunda har under alla år haft representation i det Svenska ITF Taekwon-Do landslaget och fostrat flertalet medaljörer och världsmästare. Detta har i sin tur möjliggjorts genom den breda verksamheten vi bedriver där vi alltid tillhör toppskiktet oavsett om det är barn-, ungdoms- eller vuxentävlingar. Vi har även återkommande vunnit STL (Svenska Taekwon-Do Ligan).

Flera av våra duktiga medlemmar och ledare är inte nämnda med namn i texten ovan, trots att många spelat och spelar stor roll i vår konstanta utveckling till en än bättre förening. Vi tror att den kultur och atmosfär vi har i klubben är en av våra viktigaste framgångsfaktorer och den fortsätter vi att bygga varje dag, varje träningspass. Hittills, nu och i framtiden.

Uppdaterad: 16 MAJ 2018 14:22 Skribent: FTKD
E-post: This is a mailto link

new_itf_logox880

Enrecon.png

Play.png

PM.png

Wellspect.png


logga_alone_200x72

mf-banner-250x100

 

Postadress:
Frölunda TKD Klubb - Taekwondo
Håkan Hansson, Fyrspannvägen 31
42541 Hisings Kärra

Besöksadress:
August Barks gata 2
42132 Västra Frölunda

Kontakt:
Tel: 0739022630
E-post: info@frolundataekwon...