Hoppa till sidans innehåll

Vad som gäller vid tävlingar


Utövare i Frölunda Taekwon-Do klubb deltar vid olika typer av tävlingar så som:

• Regionala barn/ungdomstävlingar
• Nationella barn/ungdomstävlingar
• STL – Svenska Taekwon-Do Ligan
• SM – Svenska Mästerskapen
• Utländska tävlingar – framför allt i Norge och Holland
• Mästerskapstävlingar så som EM och VM (dessa blir man uttagen till)

Dessutom brukar vi ordna resor till Europeaen Cup och World Cup som går varje/vartannat år.

Här kommer en sammanställning av det ni bör tänka på i samband med de olika tävlingarna – är det någon information som ni saknar så hör av er till någon i tävlingskommittén eller styrelsen så skall vi försöka hjälpa er.

Tävlingsprogram
På hemsidan finns ett program över de tävlingar som Frölunda TKD kommer att deltaga på. 
Inför varje tävling läggs det ut separat information på hemsidan om vad som gäller för just den tävlingen.

Anmälan
Alla tävlingar anmäls via vår hemsida i ett formulär som läggs upp inför varje tävling. Det är viktigt att man fyller i all information – annars är det inte säkert att man blir korrekt anmäld.

Tävlingsavgift
Vid vissa tävlingar, framför allt i när området, försöker klubben sponsra så mycket som möjligt av tävlingsavgiften. Information om kostnader finns i samband med information/anmälan till varje enskild tävling.

Registrering
Inför varje tävling skall man registrera sig. Detta är en kontroll av att den information man angivit i samband med anmälan stämmer så att man inte hamnar i fel klass. Detta brukar vi göra c:a en vecka innan tävlingen i klubblokalen för alla som tävlar i sparringklasser med längdklasser eller i mönster/kross/specialteknik. De som tävlar i sparring med viktklasser har alltid registreringen på kvällen innan tävlingen eller på morgonen samma dag som tävlingen. Mer information om registreringen skickas ut till alla deltagare inför varje tävling.

Resa
Om tävlingen är i när området ordnar vi inte med någon gemensam resa utan samlingen på tävlingsdagen kommer att vara i arenan där tävlingen anordnas. Om tävlingen är utanför Göteborgsområdet koordinerar vi resan dit på bästa möjliga sätt. Information skickas då ut till alla deltagare som anmält sig.

Coacher/Domare
Klubben ser alltid till att det finns coacher och domare som representerar klubben vid varje tävling. Coacherna tar hand om alla deltagare i samband med de olika matcherna. På morgonen vid varje tävlingstillfälle är det en samling med upprop och genomgång av vad som gäller under dagen samt presentation av dagens coacher samt vilka mattor och utövare varje coach har ansvar för. Det informeras även om dagens tidsschema som även alltid finns vid klubbens samlingsplats i arenan. Det är dock varje deltagares ansvar att ha kontroll på tiden och se till att man är förberedd och har all sin utrustning klart när man skall in på mattan. Coacherna skall inte behöva leta efter sina tävlande. Barn och de som tävlar för första gången, får givetvis lite extra stöttning.

Utrustning:
Det finns olika krav från Svenska ITF Förbundet när det gäller utrustning vid tävlingar.

Det som generellt gäller är:

A. Tävlande måste vid kampmomentet bära:
- Godkända hand- fot-, huvud- och tandskydd.
- Suspensoar för manliga utövare (innanför dräkten).
- Kampväst för Yngre Miniorer och Miniorer.
- Huvudskydd med visir för Yngre Juniorer med A-klassregler.
- Huvudskydd med visir för utövare med glasögon som tävlar med B-klassregler.

B. Vid användande av boxningshandskar skall storlek vara enligt följande:
- Yngre Miniorer och Miniorer 6-8 oz.
- Kadetter 8-10 oz.
- Yngre Juniorer, Juniorer och Seniorer 10-12 oz.

C. Tävlande får vidare bära:
- Smalbensskydd.
- Bröstskydd och/eller suspensoar (gäller kvinnliga tävlande, innanför dräkten).
- Underarmsskydd.
Samtliga skydd skall bestå av elastiskt materiael med mjuk stoppning och varken ha hårda (metall, hårdplast o.s.v.) detaljer eller dragkedjor, snoddar eller knappar.

D. Övrig skyddsutrustning får endast bäras då tävlingskommittén speciellt anbefallt detta.

E. Tävlande får endast använda tejp eller lindor efter att tävlingsläkaren har gett sitt godkännande. Nålar eller hårda materiel får ej användas. Bandage får aldrig ge extra stöd så att det kan ge den tävlande fördel.

F. Smycken eller klockor får ej bäras. Håruppsättningsdetaljer får ej vara av hårt material.

Vad är godkända skydd?

Godkända skydd vid barn/ungdomstävlingar
Hjälm/handskar/fotskydd i rött, blått, svart eller vitt. Om man är lottad som röd får man använda röda, svarta eller vita skydd och är man lottad som blå får man använda blåa, svarta och eller vita skydd.

Därför kan det vara enklast om man köper vita eller svarta skydd till yngre minorer/miniorer/kadetter för då räcker det med en uppsättning.

Godkända skydd vid STL/SM
Alla skydden samt Dobok måste vara ITF godkända – länk till hemsida där alla godkända märken finns:

http://approved.tkd-itf.org/ext/approved-itf/

Alla skydd som köps via klubben är godkända att använda vid alla tävlingar i Sverige.

Hjälm, handskar och fotskydd skall vara blåa eller röda beroende på lottning – inga andra färger är godkända. Enbart öppna handskar är tillåtna. Alla märken på hjälmar är tillåtna så länge dom är heltäckande med stoppning – även på ovansidan. För hjälmar med visir är även neutral färg, det vill säga vit eller svart, tillåtna.

Tandskydden skall vara genomskinliga – inga färgade tandskydd är tillåtna.

Om man inte har korrekt utrustning i samband med kontrollen på mattan har man två minuter på sig att byta – hinner man inte det så blir man diskvalificerad.

För mer detaljerad information om regler för tävlingar gå till följande hemsidor:

http://www.itfsverige.se/dokument/tavlingsreglemente_kamp.pdf
http://www.itfsverige.se/dokument/stl_reglemente.pdf

Utrustning att låna
Till varje barn/ungdomstävling har klubben med sig viss utrustning som utövarna kan låna – dock vill vi att alla försöker ordna all sin utrustning innan tävlingen. Framförallt försöker klubben tillhandahålla kampvästar för utlåning.

För STL/SM måste alla deltagare se till att de har komplett utrustning själva. I vissa fall kan man låna enstaka saker i lokalen men klubben ansvarar inte för att ha med det till tävlingarna. Vid alla tillfällen som man personligen lånar skydd på klubben så måste detta godkännas av vår klubbvärd.

Publik
Vid varje tävling vill vi ha så många som möjligt som hejar och stöttar våra tävlande – många gör sina första tävlingar och det är ett nervöst tillfälle och då är det extra bra med hejande föräldrar!

Det är dock viktigt att vi är där med en positiv attityd för att heja på och stötta våra tävlande. Det får aldrig förekomma negativa kommentarer om tävlande och domare, inga påpekanden om domarbeslut som vi tycker är fel även om man tycker att klubbens tävlande borde vunnit så är det inte vi som åskådare som avgör det utan domarna. Dåligt uppförande från publiken skadar oss som klubb och i värsta fall tillåter tävlingsreglementet att tävlande eller klubbar stängs av från vidare tävlande till följd av publiks dåliga uppförande.

En positiv publik är däremot en styrka som hjälper så väl tävlande som hela klubben! Tänk på att våra barn/ungdomar ser upp till äldre/vuxna och beter sig så som vi gör. Ett gott och respektfullt uppförande är något som vår kampsport ständigt förespråkar så väl i som utanför lokalen. Så alla som är där som publik – se till att skapa en trevlig stämning på läktaren där vi hejar på och stöttar alla deltagare i allmänhet, och deltagare från Frölunda TKD i synnerhet.


Komihåglista

Anmälan
Glöm inte att fylla i alla uppgifter som frågas efter.

Registrering
All registrering görs i Dobok med bälte samt TKD passet måste vara med vid registreringen. TKD-passet måste vara komplett ifyllt inklusive de första sidorna och nuvarande grad. Missar man registreringen får man inte deltaga på tävlingen även om man har anmält sig.

Tävlingsdagen
Följande utrustning måste finnas med i väskan som är packad.

• Dobok
• Bälte
• Hjälm
• Handskar
• Fotskydd
• Tandskydd
• Suspensoar (pojkar)
• Liten handduk som coachen kan använda
• Vattenflaska
• Någon form av energi som man kan äta – Taekwon-Do tävlingar pågår ofta hela dagen då olika grenar och klasser avgörs vid olika tidpunkter.

Tillsammans gör Frölunda TKD:s tävlande, föräldrar, coacher och domare tävlingar till en positiv erfarenhet och minne för livet!

LYCKA TILL PÅ TÄVLINGEN!

Uppdaterad: 29 MAR 2019 14:45 Skribent: FTKD
E-post: This is a mailto link

new_itf_logox880

Enrecon.png

Play.png

PM.png

Wellspect.png


logga_alone_200x72

mf-banner-250x100

 

Postadress:
Frölunda TKD Klubb - Taekwondo
Håkan Hansson, Fyrspannvägen 31
42541 Hisings Kärra

Besöksadress:
August Barks gata 2
42132 Västra Frölunda

Kontakt:
Tel: 0739022630
E-post: info@frolundataekwon...