Hoppa till sidans innehåll

ITF Taekwon-Do


ITF Taekwon-Do

ITF Taekwon-Do är en rolig, allsidig och effektiv träningsform oavsett om du söker en tävlingsidrott eller om ditt mål är motionerande. Eller kanske vill du lära dig självförsvar, hitta en annorlunda fritidssysselsättning eller träffa nya vänner?

Ursprungligen utvecklades ITF Taekwon-Do för militärt bruk och i vissa länder ingår det fortfarande i polisens och militärens utbildning. 

Framförallt har det numera dock anpassats till en utmanande och världsomspännande kampkonst tillgänglig för alla. 

ITF Taekwon-Do är en träningsform fokuserad på hur du kan försvara dig och attackera med händer och fötter på ett så effektivt sätt som möjligt. En viktig ingrediens är också den mentala biten där fokus ligger på personlig mognad, disciplin och trygghet.

Träningsmöjligheter finns från 4 års ålder och det är inte ovanligt att elever fortsätter upp i pensionsålder och längre än det då det tar lång tid att bemästra ITF Taekwon-Do till fullo. Liksom i de flesta andra kampkonster så vissas utövarens kunskaper genom bälten i olika färger där svart är den högsta färgen man kan uppnå.

För de som satsar på en tävlingskarriär finns allt från små klubbtävlingar till och med landslag och världsmästerskap att sträva mot.  

Ordagrant översatt betyder Taekwon-Do foten och handens väg. Men lite närmare beskrivet ser det ut så här: 

TAE = Fot/spark eller tekniker som utförs med fötterna/benen.

KWON = Hand/slag eller tekniker man utför med handen/näven.

DO = Ordet DO har en djupare betydelse och betyder den väg man vandrar som utövare, det sättet man lever

På senare tid har Taekwon-Do ITF utvecklats till en av världens mest underhållande sporter. Tack vare att man tog fram regler och skyddsutrustnig med hänsyn till de tävlandes hälsa kunde man starta tävlingar runt om i världen.

Det finns fyra olika tävlingsgrenar i Taekwon-Do ITF:

  • Sparring
  • Tul
  • Kross
  • Specialtekniker


Taekwon-Do's historia

Taekwon-Do grundades av general Choi Hong Hi 11:e april 1955.

International Taekwon-Do Federation (ITF) grundades 1966 av general Choi Hong Hi och har idag sitt huvudkontor i Spanien.

TKD har utvecklats från Karate, Kung-Fu och gamla koreanska stridskonster som Dang-Soo och Taekyon (De flesta fotteknikerna kommer härifrån).

Den första TKD klubben på västkusten kom med Cindy Armstrong till Trollhättan 1977 och i Sverige finns nu ett fyrtiotal klubbar.

 

Uppdaterad: 16 MAJ 2018 12:14 Skribent: FTKD
E-post: This is a mailto link

new_itf_logox880

Enrecon.png

Play.png

PM.png

Wellspect.png


logga_alone_200x72

mf-banner-250x100

 

Postadress:
Frölunda TKD Klubb - Taekwondo
Håkan Hansson, Fyrspannvägen 31
42541 Hisings Kärra

Besöksadress:
August Barks gata 2
42132 Västra Frölunda

Kontakt:
Tel: 0739022630
E-post: info@frolundataekwon...